Infolinia
Centrum Prasowe

Czy wiesz, że...

LPG uzyskiwany jest jako produkt uboczny przy rafinacji ropy naftowej, wydobywany jest również ze złóż gazu ziemnego, zwykle na samym...

więcej ciekawostek >

Drukuj Informacje prasowe

• Jak zapewnić najwyższą jakość LPG?

Gaz płynny (LPG) – wykorzystywany jako źródło energii w wielu dziedzinach gospodarki oraz w życiu codziennym – używany jest w gospodarstwach domowych oraz w budownictwie, przemyśle i rzemiośle, turystyce, a także rolnictwie i ogrodnictwie. Istotną rolę w zużyciu gazu płynnego odgrywa także autogaz, który wciąż jest najbardziej ekonomicznym paliwem transportu samochodowego.

Data publikacji: 2011-06-09 | pobierz PDF >
  • Polski Gaz osiągnął pozycję wicelidera w segmencie butli LPG

Polski Gaz – jeden z kluczowych ogólnopolskich dystrybutorów gazu płynnego (LPG), ekologicznego źródła energii – osiągnął pozycję wicelidera w segmencie sprzedaży gazu płynnego w butlach. Spółka w kwietniu 2011 roku posiadała 10,43% tego rynku, co daje jej pozycję za liderem – Gaspolem . Polski Gaz zamierza prowadzić dalszą ekspansję na rynku sprzedaży gazu w butlach, tak aby jego sprzedaż w ciągu najbliższych 3 lat wzrosła o 125%. Przychody z całego segmentu butli w 2010 roku stanowiły około 22% łącznych przychodów spółki (72,3 mln zł), oznacza to wzrost w stosunku do 2009 roku o 30%.

Data publikacji: 2011-05-31 | pobierz PDF >
  • Polski Gaz planuje upublicznienie spolki

Polski Gaz – jeden z kluczowych ogólnopolskich dystrybutorów gazu płynnego (LPG), ekologicznego źródła energii – planuje upublicznienie w 2011 roku. Spółka zamierza przeprowadzić ofertę prywatną kierowaną głównie do inwestorów instytucjonalnych. Środki pozyskane z emisji zostaną przeznaczone między innymi na rozbudowę terminalu przeładunkowego Polskiego Gazu zlokalizowanego w Sosnowcu oraz rozwój segmentu gazu w butlach.

Data publikacji: 2011-05-27 | pobierz PDF >
  • Polski Gaz wzmacnia eksport

Polski Gaz – jeden z kluczowych ogólnopolskich dystrybutorów gazu płynnego (LPG) – rozpoczął realizację kontraktu ze spółką z międzynarodowej grupy specjalizującej się w dystrybucji gazu płynnego. Umowa dotyczy realizacji w terminalu Polskiego Gazu w Sosnowcu tranzytowych przeładunków LPG przeznaczonego na eksport do Czech, Słowacji, Austrii, Niemiec i Węgier. Współpraca ma charakter długoterminowy.

Data publikacji: 2011-05-12 | pobierz PDF >
  • Polski Gaz spółką akcyjną

Polski Gaz – jeden z kluczowych ogólnopolskich dystrybutorów gazu płynnego (LPG) – zmienił formę prawną ze spółki z o.o. na spółkę akcyjną. Przekształcenie zwiększy spektrum możliwości finansowania strategii rozwoju firmy.

Data publikacji: 2011-05-05 | pobierz PDF >